יעקב בן דב: תערוכת גלויות, צילומים וסרטים
מדברים גלויות מארץ ישראל
מוזיאון בית אורי ורמי נחושתן, קיבוץ אשדות יעקב מאוחד
הפתיחה: שבת, 5.5.2007 בשעה 12:00
נעילות: ד"ר ירמיהו רימון
עורך הסרטים ואה 31.7.2007
אוסף הגלויוצר התערוכה: יעקב גרוס
בתערוכה מוצגים 12 ציורי שמן של חנה בן דוב
על יעקב בן דב - הגלויות והצילומים:
יעקב בן דב (לסוטרה) 1882-1968 נולד בעיירה פאלין ליד קייב, למד באודסה באקדמיה לאומניות עלה לא"י ב1907 והמשיך בצלאל. ב1910 הקים בבצלאל את מחלקת הפוטוגרפיה ועסק בהדפסת גלויות מנופי הארץ, שקופיות לפנסי קסם, דיוקנאות של ראשי היישוב ותצלומים מיוחדים שהוזמנו בסטודיו שלו. תצלומיו אידיאליסטיים והם מדגשים את המטרות הלאומיות, בקומפוזיציות מעוצבות להפליא. בעיזבונו נותרו כ3000 תשלילים הנמצאים באוספי הארכיון הציוני ומוזיאון ישראל. גלויותיו וההדפסים המיוחדים של תצלומיו נמצאים בידי אספנים המייחסים להם חשיבות רבה. התערוכה מבוססת על האוסף הגדול של ד"ר ירמיהו רימון וכ"כ על פריטים משלימים מאוספו של האדריכל אביה השמשוני.
על הסרטים:
החל מ-1912 יעקב בן דב פעל להשגת ציוד שיאפשר לו להפיק סרטים. קשיים מבית ואח"כ מלחמת העולם ה1 בלמו את מאמציו. חלומו התגשם במאי 1917 כאשר חבריו ליחידת הרפואה האוסטרית בירושלים השיגו עבורו את הציוד המיוחל. בן דב זכה לצלם את כניסת הגנרל אלנבי בשערי ירושלים ב11.12.1917 והמשיך לצלם ולהפיק סרטים ציוניים במשך 16 השנים הבאות, עד 1933.
בן דב הוא יוצר עצמאי המצליח לגייס להפקות סרטיו את תמיכת ההנהגה הציונית והמוסדות הלאומיים. למרות הקשיים הכלכליים והטכניים הקים את חברת "המנורה" והצליח להוציא לאור מדי שנה סרט תעודה באורך מלא, סרט המבוסס על "יומנים" הסוקרים פרקים בתולדות הישוב העברי באותה שנה.
חנה בן דב, ציירת ירושלמית היוצרת וחיה בפריס, היא בתו של הצלם יעקב בן דב.
חנה בן דב ילידת ירושלים 1919 - סיימה בשנות ה40 את לימודיה בבצלאל ומצאה את דרכה לקהילת האמנים האבסטרקטים בפריס. ביצירתה האמנותית ניכר פער דורות בין ראייתו האידיאליסטית הלאומית המדויקת של אביה הצלם לעומת תפיסת עולמה האבסטרקטית המצטרפת למרד המודרניזם בשמרנות. בדומה לעבודתו של אביה, ציוריה שקולים ומעוצבים בקפידה היוצרת קומפוזיציה מעניינת ומושכת עין.
התערוכה הופקה בסיוע:
ד"ר ירמיהו רימון, אספן הגלויות והצילומים * מוזיאון ישראל * ארכיון שפילברג, האוניברסיטה העברית * ארכיון סרטים ישראלי - סינמטק ירושלים * הארכיון הציוני המרכזי * אביה השמשוני * המרכז לתיעוד הקולנוע הישראלי ע"ש נתן גרוס.